От Нова година цените на водата в осем български области се

...
От Нова година цените на водата в осем български области се
Коментари Харесай

КЕВР разреши на ВиК фирма с 80% загуби на вода да качи цената

От Нова година цените на водата в осем български области се подвигат (най-много в София и Разград), след като локалните ВиК желаеха и получиха позволение от Комисията за енергийно и водно контролиране. Парадоксалното е, че въпросните водоснабдители не са изпълнили бизнесплановете си, не са свили загубите, не са подобрили качеството на водата, тъй като не са създали заложените вложения, а за премия водният регулатор им дава карт бланш да таксуват по-скъпо клиентите. След наградените с повишаване е даже ВиК - Перник, което по този начин стопанисва мрежата, че близо 80% от подадената вода изтича надалеч преди да стигне до чешмите на хората. В същото време КЕВР оряза от 1 януари цените на редица други ВиК сдружения, като посочи същата причина - не са изпълнили проектите си за вложения. 

 

 Диана Ковачева постави клетва като омбудсман - NOVA Заради шизофренното държание на държавния регулатор омбудсманът Диана Ковачева реши да подходи ексцентрично и изпрати изпрати самостоятелни писма до осемте ВиК предприятия с гледище да не подвигат цените.  Става дума за предприятията, обслужващи областите Варна, Кърджали, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, София и Хаскково

Всяко от писмата  съдържа и характерни забележки, но общите възражения на публичния бранител против покачването на цените са две - не е редно да се вдигат цени по време на рецесия, която удря по джоба доста българи, и не е целесъобразно сдружения, които не престават да позволяват колосални загуби, чести повреди, нечиста вода и така нататък, да товарят още сметките на клиентите си.

" В настоящата епидемиологична конюнктура, когато приходите на хората непрекъснато понижават, не трябва да се позволява цената на ВиК услугите да се трансформира във фактор, който ще задълбочи бедността и общественото изключване ", акцентира доцент Ковачева. Тя обръща внимание и на обстоятелството, че макар покачванията на цените до момента качеството на водата на доста места в страната остава неприятно .

Доц. Ковачева възрази против повишаването на водата от Нова година още при започване на декември, когато КЕВР организира онлайн разискване. Регулаторът обаче загърби причините и утвърди поисканите от ВиК компаниите покачвания. Така Разградското " Водоснабдяване Дунав ",  което по информация на самата КЕВР  не е изпълнило 23 индикатора за качество  на услугите, получи позволение да събира от клиентите си по 3.632 лева на кубик от 1 януари (досегашната цена - 3.42 лева, също беше доста висока). Няма логичност подобен оператор да санкционира потребителите с още по-високи цени, безапелационна е публичната защитничка. Сред критериите, по които предприятието се проваля, са „ качество на питейната вода в огромни зони на водоснабдяване “, „ непрекъснатост на водоснабдяването “, „ повреди по водопроводната мрежа “, „ налягане във водоснабдителната система “, „ повреди на канализационната мрежа “ и други

" Столицата е на второ място по завишаване цените -  услугите на „ Софийска вода “ поскъпват от 2,766 лева на 2,935 лева (с ДДС). Това се случва, при положение че обществената търпимост на цената на водата за 2019 година за област София-град беше понижена от 8,357 лева на 6,786 лева, регистрираните загуби на вода за битови потребности са 45,17%, а оценката на КЕВР е „ цялостно несъблюдение “ по 10 индикатора за качество („ непрекъснатост на водоснабдяването “, „ повреди по водопроводната мрежа “, „ успеваемост на разноските за снабдяване на вода “, „ успеваемост на разноските за отклоняване на отпадъчни води “ и др.), акцентира омбудсманът. 

Писмото на доцент Ковачева до хасковското „ ВиК “ натъртва на различен характерен проблем за региона - нечистата питейна вода. По данни на Регионалната здравна ревизия Хасково направените през ноември лабораторни проучвания на проби, взети от различни обитаеми места в региона, са посочили отклонения по редица микробиологични и химични индикатори. хората тук-там пият некачествена и даже рискова за здравето вода (в региона на Любимец неотдавна имаше арсен над допустимите количества) и макар това  ВиК компанията получи позволение да вдигне цената и да събира по  3,524 лева а Данък добавена стойност за кубик. 

ВиК Перник пък е народен първенец по загуби - 77% от водата в региона изтича по мрежата, преди да стигне до чешмите.  Като премия за положителната "  работа на предприятието КЕВР утвърди повишаване на цената с над 4 на 100.

И в писмата до другите  четири ВиК сдруженията –  във Варна, Кърджали, Пловдив и Плевен,  доц. Ковачева е безапелационна -  цената на водата би трябвало да бъде обвързана с качеството на предоставяната услуга и с енергични вложения в намаляването на загубите по водопреносната мрежа.

 

Още критики 

 7 неща, които не знаете за Мая Манолова Гражданската платформа " Изправи се БГ " също насочи изпепеляваща рецензия против някои смехотворни аргументи на ВиК компаниите и против " великодушната " КЕВР,  която утвърди необясними поскъпвания.

" С това нарастване в Разград ще пият най-скъпата вода – 3,62 лева Защото, видите ли, приходите в Разград се били нараснали с 20 %, а обществената търпимост – с 25 %. Шефът на " Софийска вода " пък  се похвали, че за последните пет години са направени вложения за 420 млн. лева, само че качеството на ВиК-услугата не е по-добро, в противен случай – влошено е. А в този момент 6-процентното покачване ще им донесе 16 млн. лв. спомагателни доходи ", коментира Мая Манолова, ръководител на Изправи  се БГ.  Според нея в условията на рецесия, " когато хората треперят за здравето и работата си, увеличението на цената на питейната вода е незаслужено ".  

След последните решения на КЕВР най-скъпа вода ще пият в Разград, Хасково и Шумен, а в Любимец, Хасковско, водата е негодна за пиянство, акцентира още Манолова. Тя заключи резултатите от водната " промяна " през последните години по този начин: " От 2017 година до момента цената на водата за страната се е нараснала приблизително със 70 %, в същото време пробойните в мрежата порастват, качеството на услугата пада, а в управленията на ВиК компаниите се назначават партийни калинки. "  
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР